Eén van de meest gehoorde vragen in onze praktijk : wanneer moet ik mijn loopschoenen vervangen?
Sommige lopers doen jaren met 1 paar loopschoenen, anderen verslijten er 3 paar op een jaar.
De slijtage van jouw loopschoenen is afhankelijk van meerder factoren. We sommen ze hieronder even op:
1. Aantal gelopen kilometers
De algemene regel zegt dat na 750 tot 1000 km de meeste demping uit de loopschoenen verdwenen is en deze dus aan vervanging toe zijn. Je kilometers bijhouden is dus een goeie zaak, dit kan je gemakkelijk doen via app's zoals strava of door een trainingslogboek bij te houden.
2. Controleer het slijtagepatrooon
Slijtage ter hoogte van de hiel en de voorvoet duiden op tekenen van slijtage. Ook rimpels in de tussenzool wijzen op achteruitgang van de demping van de loopschoen. Hou er rekening mee dat de demping in de tussenzool sneller verdwijnt dan de slijtage ter hoogte van de buitenzool. De ondergrond waarop je voornamelijk loopt zal dit voor een groot stuk bepalen : loopschoenen slijten sneller wanneer je loopt op asfalt dan op zachtere ondergrond : bvb boswegels, grindpaden of atletiekpiste.
3. Laat ook jouw schoenen recupereren
Wanneer je meer dan 3 keer per week loopt, doe je er goed aan om meer dan 1 paar loopschoenen in omloop te hebben. Het kan nl tot 48 uur duren alvorens de demping in de loopschoenen terug hersteld is. Wanneer je met hetzelfde paar schoenen lange afstanden kort na elkaar loopt, zal je minder effect hebben van de demping in jouw schoenen.
4. Verouderingsproces
Rust roest! Zo ook onze loopschoenen : een schoen veroudert door deze gewoon in de kast te laten staan. De kwaliteit van het materiaal verandert, nl. de schoen droogt uit, de soepelheid van de zool verdwijnt en de demping neemt af.
Check dus regelmatig jouw schoenen en vervang ze op tijd!
Een podoloog kan je bijstaan met raad en advies.