De ‘runninghype’ is niet meer te stoppen, diverse loopwedstrijden schieten als paddestoelen uit de grond. Ben je ook een fervent loper? Wil je graag – pijnvrij – blijven genieten van deze mooie sport? Dan zullen de komende artikels je zeker interesseren. We bespreken de meest voorkomende loopblessures en hoe je ze kan voorkomen.
Hielpijn/hielspoor/fasciitis plantaris
Wat?
Ter hoogte van de voetzool loopt een dik peesblad, nl. de fascia plantaris. Deze fascia verbindt het hielbeen met de bal van de voet en zorgt voor stabiliteit en het buigen van de tenen. Fasciitis plantaris is een ontsteking van dit peesblad onder de voetzool.
Wanneer je voet op de grond staat, draagt de fascia plantaris het volledige lichaamsgewicht. Hierdoor wordt de fascia plantaris uitgerekt en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Mits enige rust zorgt het lichaam zelf voor herstel van deze scheurtjes maar bij overbelasting of onvoldoende rust kunnen kleine scheurtjes niet meer herstellen. Dit lokt een ontstekingsreactie uit. Het is vooral deze reactie die de pijn onderaan de voet veroorzaakt!
Dit is niet te verwarren met een hielspoor waarbij kalkvorming ontstaat ter hoogte van de aanhechting van het peesblad.
Hielspoor komt vaak voor bij mensen die een loopsport beoefenen (joggen, tennis, golf,…)
Hoe krijg je hielspoor?
Vaak liggen biomechanische afwijkingen aan de basis van het ontstaan van een hielspoor: zoals te korte kuitspieren, beperkte mobiliteit van de grote teen en overpronatie (of het naar binnen kantelen van de voet).
Ook verkeerd schoeisel (hoge hakken, zachte zool), kan aan de bron liggen.
Aanpak
Een ganganalyse geeft inzicht in de biomechanische afwijkingen. De podoloog kan je helpen met specifieke oefeningen, schoenadvies en eventueel zooltherapie.
Heb je hierover vragen, aarzel niet me te contacteren!
Carla Franco