Vaak worden deze twee aandoeningen met elkaar verward.
Beide zijn vervelend maar toch verschillend in aanpak en behandeling.
Een likdoorn wordt ook wel eeltpit, clavus of eksteroog genoemd.
Een likdoorn is een stukje eelt dat naar binnen wordt geduwd of gelopen door overdruk. Dit ziet eruit als een wit stipje met eventueel een glazige harde kern. Een likdoorn kan heel vervelend zijn want de likdoorn kan druk geven op een van de vele kleine zenuwen, die in de voet talrijk aanwezig zijn. Dit kan dan voelen als een heel stekend gevoel, als een soort naaldje dat in je voet prikt.
De oorzaak van dit ongemak ontstaat door een continue (over)druk, dit kan veroorzaakt worden door het dragen van verkeerde of knellende schoenen of een een afwijkende voet- of teenstand zoals een platvoet of holvoet, klauwtenen;...
Een likdoorn kan nauwkeurig en manueel verwijderd worden door de podoloog in één of twee beurten.
Wanneer de likdoorns elkaar te snel opvolgen kunnen we bekijken hoe we dit op lange termijn kunnen verhelpen. Dit kan door het vervaardigen van een siliconen hulpstukje tussen of rondom de tenen waarbij de druk en wrijving opgevangen worden. Ook het dragen van steunzolen of podologische zolen kunnen grotere zones van overdruk doen verminderen.
Een wrat kan je herkennen aan de bloemkoolachtige vorm. Een wrat wordt veroorzaakt door een virale infectie.
Van een wratje heb je niet altijd last, maar indien je toch pijn voelt dan komt dit meestal door eeltvorming rond het wratje.
Deze eelt kan verwijderd worden door de podoloog.
Verder kan de podoloog advies geven over de verdere behandeling bij de huisarts of dermatoloog.